Επιδότηση για αντλία θερμότητας

Blog Image
Category: Προγράμματα

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης για τα νοικοκυριά προϋποθέτει την ανακύκλωση των παλαιών συστημάτων θέρμανσης και την αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ, με επιδότηση ύψους 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (μέχρι 5.000 ευρώ) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (μέχρι 500 ευρώ).

Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 50% έως 60% και δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, έως το 2030, οι νεόδμητες κατοικίες να μην χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας από το 7% που είναι σήμερα στο 17% μέχρι το 2030.

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να αυτονομηθούν από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας, εγκαθιστώντας αυτό το σύστημα στη βεράντα, το οποίο συνδέεται με τα καλοριφέρ.

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την πιο οικολογική και οικονομική λύση θέρμανσης, προσφέροντας την υψηλότερη απόδοση με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Μόνο το 25% της παραγόμενης θερμότητας προέρχεται από την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο 75% αντλείται από το περιβάλλον. Όταν τοποθετούνται υποδαπέδια, παρέχουν εξαιρετικές επιδόσεις και στην ψύξη.

Επιπλέον, η σύνδεση της αντλίας με μπόιλερ εξασφαλίζει τη διαθέσιμη παροχή ζεστού νερού χρήσης, καταργώντας την ανάγκη για θερμοσίφωνα, ειδικά για όσους δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα.