Εξοικονομώ

Blog Image
Category: Προγράμματα

Εξοικονομώ όλα τα προγράμματα

Ανακαλύψτε τα νέα προγράμματα Εξοικονομώ:

1. Εξοικονομώ κατ’οικον

Το πρόγραμμα θα στοχεύσει στο σύνολο των νοικοκυριών της χώρας και σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα μέχρι τώρα δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 25.000.

2. Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά

Θα αφορά νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση των νοικοκυριών που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο ενεργειακό κόστος. Νοικοκυριά, που μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και ενώ χρειάζονται περισσότερο την ενεργειακή αναβάθμιση, συχνά δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα.

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 125 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα.

Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων θα είναι έως 25.000 ευρώ.
 

3. Πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο
 

Ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” προγραμματίζεται για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των τουριστικών καταλυμάτων.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν στον τομέα του τουρισμού, όπως ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά ή διατηρητέα.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στο τρέχον πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα. Το ποσοστό επιδότησης εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης: 60% για τις μικρές, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι υπηρεσίες που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

1. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και ψύξης με αντλία θερμότητας και εγκατάσταση κλιματιστικών νέας γενιάς (ενεργειακής κλάσης Α+++ στη θέρμανση και Α++ στην ψύξη)

2. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες

3. Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων.

4. Εξωτερική θερμοπρόσοψη και θερμομόνωση

5. Εγκατάσταση κουφωμάτων για λιγότερη απώλεια ενέργειας.

Ποια βήματα πρέπει να κάνετε

Συγκεντρώστε τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση ένταξης στο εξοικονόμηση κατ’ οίκον. 

Οικοδομική Άδεια για το κτήριο που κάνετε αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.

Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).

Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση από το εξοικονόμηση κατ οίκον.

Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1), του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.

Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).

Για σπίτια που ενοικιάζονται (ή παραχωρούνται δωρεάν) απαιτείται αντίγραφο της Αναλυτικής Κατάστασης για Μισθώματα Ακινήτων (Ε2) και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 του Ενοίκου, ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.

Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικίας

Απευθυνθείτε σε μηχανικό για τον πρώτο έλεγχο:

Θα ελέγξει την εγκυρότητα των δικαιολογητικών και θα σας πει αν μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα.

Θα αναζητήσει τυχόν αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου (κάτοψη, τομή κλπ) από την τοπική πολεοδομία.

Θα κάνει αυτοψία και θα ελέγξει τη νομιμότητα του κτιρίου.

Θα προβεί σε αποτύπωση του κτιρίου για το οποίο δεν υπάρχουν σχέδια.

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης σε ακίνητο με πολεοδομικές αυθαιρεσίες, η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο «τακτοποίησης» αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο «Εξοικονομώ». Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης του έργου θα πρέπει να έχει προσκομιστεί η βεβαίωση περαίωσης της υπαγωγής περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, όπου και θα προκύπτει η εξόφληση του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου του ακινήτου.

Θα καταγράψει τις ανάγκες της κατοικίας και μόλις βγει ο οδηγός του νέου εξοικονομώ να είναι έτοιμος να συντάξει το πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και να εξετάσει τα σενάρια που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Ελέγξτε το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνετε στη ΔΕΗ

Σε περίπτωση λάθους ή απόκρυψης επιφάνειας του ακινήτου, κάντε τις απαιτούμενες διορθώσεις.

Ελέγξτε τη διεύθυνση του ακινήτου

Θα πρέπει η ονοματοθεσία και ο αριθμός του ακινήτου να είναι ο ίδιος σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, Έντυπο της Οικοδομικής Άδειας).

Σε περίπτωση που η Οικοδομική άδεια έχει παλιά ονοματοθεσία ή αριθμό θα ζητήσετε σχετική βεβαίωση Πολεοδομίας του Δήμου.

Ποια κατοικία είναι επιλέξιμη;

Η κατοικία θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για το έτος αναφοράς προκύπτει ότι το ακίνητο δεν ήταν σε χρήση (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία) το εν λόγω φορολογικό έτος, για την πιστοποίηση της κύριας χρήσης κατοικίας θα χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών.

Σε περίπτωση που η κατοικία έχει αποκτηθεί πρόσφατα, θα ζητηθεί έγγραφη δέσμευση για την κύρια χρήση της κατοικίας.

Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

Σε περίπτωση όπου υπάρχουν πολλοί συγκύριοι και η χρήση της κύριας κατοικίας γίνεται από κάποιον από αυτούς, δικαίωμα υποβολής αίτησης στο Πρόγραμμα έχει μόνον ο συγκύριος που ιδιοκατοικεί και λαμβάνει το αντίστοιχο κλιμακωτό ποσοστό ανά εισοδηματική κατηγορία.

Σε περίπτωση όπου η χρήση κατοικίας γίνεται από τρίτο πρόσωπο-μη συγκύριο, (δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση), δικαίωμα υποβολής αίτησης στο Πρόγραμμα έχει οποιοσδήποτε εκ των επικαρπωτών – πλήρων κυρίων (όχι ο ψιλός κύριος), και λαμβάνει το αντίστοιχο κλιμακωτό ποσοστό ανά εισοδηματική κατηγορία.