Ανακυκλώνω Αλλάζω θερμοσίφωνα

Blog Image
Category: Προγράμματα

Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος!

Ο δεύτερος κύκλος για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω θερμοσίφωνα» είναι γεγονός με τους επιλαχόντες του πρώτου προγράμματος να αποτελούν σε πρώτη φάση τη δεξαμενή για το νέο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του πρώτου προγράμματος, το οποίο είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς ανακυκλώθηκαν συνολικά 68.000 παλιοί ενεργοβόροι ηλεκτρικοί  θερμοσίφωνες με ηλιακούς.

Το πρόγραμμα θα  αφορά όλα τα νοικοκυριά της Επικράτειας  και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email)  και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης.

Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρις εξάντλησης του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι  περίπου 170 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά  ως  και 50% για ανώτερα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Όφελος νοικοκυριών

Το μέσο κόστος αγοράς κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Δεδομένου ότι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας καταναλώνει περίπου το 20% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέσο νοικοκυριό, η αντικατάστασή του θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση.

Για παράδειγμα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα 160 λίτρων (η τυπική αναλογία είναι 40 λίτρα ανά άτομο) και διπλής ενέργειας, που μπορεί να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα, κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει έως και 2.299 ευρώ για πιο εξελιγμένα μοντέλα που καλύπτουν ανάγκες έως και 8 ατόμων, όπως η χωρητικότητα 300 λίτρων και οι τριπλής ενέργειας λέβητες.

Η τριπλή ενέργεια επιτρέπει τη χρήση ηλιακής, ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και ενέργειας από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού μέσω μιας “σερπαντίνας” που εισέρχεται στο boiler και θερμαίνει το νερό. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των σωληνώσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση των τριπλής ενέργειας θερμοσιφώνων συνεπάγεται υψηλότερο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης.

Δικαιούχοι του προγράμματος

Ωφελούμενοι:

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στην κατοικία τους (όχι σε επαγγελματικό χώρο).

Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται να υποβάλει μόνο μία αίτηση.

Οι αιτούντες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.

Μη επιλέξιμοι:

Δεν είναι επιλέξιμοι οι ωφελούμενοι που έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικοι εξωτερικού.

Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση φορολογίας.

Οι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ δεν είναι επιλέξιμοι.

Απαγορεύεται η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης.