Net billing

Blog Image
Category: Προγράμματα

Το net-billing είναι πλέον πραγματικότητα, χάρη στη νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το νέο αυτό σύστημα αντικαθιστά το προηγούμενο net-metering, φέρνοντας αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η αυτοκατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα.

Τόσο ο λογιστικός όσο και ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι παρόντες στο net billing. Θυμόμαστε ότι στο πλαίσιο των αρχικών φωτοβολταϊκών ταρίφας (feed-in-tariff), υπήρχε μόνο λογιστικός συμψηφισμός – το κράτος πλήρωνε για όλη την παραγόμενη ενέργεια – ενώ στα φωτοβολταϊκά net metering, υπήρχε μόνο ενεργειακός συμψηφισμός – η επιπλέον ενέργεια δεν πληρωνόταν. Ως εκ τούτου, το net metering και το feed-in-tariff συνδυάζονται για να δημιουργήσουν το net billing.

Με αυτή την πρωτοβουλία, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη φθηνή ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ προστατεύονται από πιθανές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Επιπλέον, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδυάσουν την κατανάλωση ενέργειας με αυτήν που παράγουν μέσω δικών τους ή τρίτων εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Αν η παραγόμενη ενέργεια υπερβαίνει την κατανάλωση, θα λαμβάνουν αποζημίωση για το πλεόνασμα, βάσει των τιμών της αγοράς.

Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν πλέον ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας την οικονομική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και προστατεύοντας τους λογαριασμούς τους από αυξήσεις στις τιμές.

Ιδιώτες

Συγκεκριμένα, οι οικιακοί αυτοκαταναλωτές με εγκαταστάσεις έως 10.8 kW θα μπορούν να επωφελούνται από το πλεόνασμα ενέργειας, το οποίο θα μετατρέπεται σε έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές με συστήματα άνω των 10.8 kW, τα κέρδη από την πλεονάζουσα ενέργεια θα κατατίθενται απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Συλλογικό net billing σε πολυκατοικίες

Επιπλέον, μέσω της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, διαφορετικοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες θα μπορούν να παράγουν ρεύμα συλλογικά εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου. Οι αυτοκαταναλωτές πρέπει να κατοικούν στο ίδιο κτίριο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης των κοινόχρηστων μετρητών στο σύστημα. Η ισχύς του συλλογικού φωτοβολταϊκού συστήματος net billing μπορεί να φτάσει το άθροισμα των καταναλώσεων που συμψηφίζονται.

Επιχειρήσεις

Το όριο ισχύος σε kWp για συστήματα net billing σε επιχειρήσεις καθορίζεται στο 100% της συμφωνημένης ισχύος σε kVA. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το ανώτατο όριο είναι 100 kWp, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η Ρόδος, όπου το όριο φτάνει τα 500 kWp. Ειδικά για επιχειρήσεις που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα κατά τη θερινή περίοδο (όπως ξενοδοχεία) ή κατά τη διάρκεια της ημέρας (όπως βιοτεχνίες και μικρά εργοστάσια με οκτάωρη ημερήσια λειτουργία), τα φωτοβολταϊκά συστήματα net billing προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Zero Feed-in φωτοβολταϊκό net billing για επιχειρήσεις

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων zero feed-in, που δεν διοχετεύουν ενέργεια στο δίκτυο (με τη χρήση smart energy meter), επιτρέπεται ακόμη και σε περιοχές όπου το δίκτυο είναι κορεσμένο.

Η διαδικασία εγκατάστασης και χρήσιμες πληροφορίες

Το φωτοβολταϊκό σύστημα συνδέεται στο δίκτυο χωρίς να απαιτείται η λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από τον διαχειριστή, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να ενημερώσει και να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο Διαχειριστής του Δικτύου, μέσα σε 15 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο αν η σύνδεση εγκρίνεται ή απορρίπτεται.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο Διαχειριστής στέλνει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, η οποία περιλαμβάνει το κόστος της σύνδεσης, τα έργα που πρέπει να γίνουν, τον χρόνο ολοκλήρωσής τους, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με την υλοποίηση των έργων και το αντίστοιχο κόστος.

Ο ενδιαφερόμενος έχει προθεσμία 60 ημερών για να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης και να καταβάλει το απαιτούμενο ποσό, ώστε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Η μετάβαση από το σύστημα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα πραγματοποιείται με απλές διαδικασίες, απαιτώντας μόνο την ενημέρωση του διαχειριστή του δικτύου. Οι αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος αυτοκατανάλωσης έχουν μειωθεί, όπως με τη μείωση του χρόνου εκκαθάρισης από τρία χρόνια σε έναν χρόνο.

Ένα σύστημα net billing περιλαμβάνει βασικά τα εξής στοιχεία:

Φωτοβολταϊκά πάνελ που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Αντιστροφέα (inverter), ο οποίος μετατρέπει το παραγόμενο συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μετρητές για την καταγραφή της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας.

Προαιρετικά, μπαταρίες που αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια όταν η παραγωγή από τα πάνελ υπερβαίνει την κατανάλωση των συσκευών. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται η χρήση υβριδικού αντιστροφέα.

Τα έσοδα από συστήματα Net Billing για οικιακούς καταναλωτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Οι οικιακοί παραγωγοί που χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά συστήματα net billing για αυτοκατανάλωση δεν θεωρούνται επαγγελματίες, επομένως τα έσοδα από τη λειτουργία αυτών των συστημάτων δεν υπόκεινται σε καμία φορολογική επιβάρυνση.

Από τις αρχές του 2024, έχει τεθεί σε ισχύ φοροελάφρυνση για τα φωτοβολταϊκά συστήματα net billing. Σύμφωνα με τον Νόμο 5073/2023, οι δαπάνες που αφορούν την αγορά εξοπλισμού και τις υπηρεσίες για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών μειώνουν ισόποσα τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων για πέντε χρόνια, με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Το μέτρο καλύπτει συστήματα net billing, είτε με είτε χωρίς μπαταρίες, και λειτουργεί ως ισοδύναμο της επιδότησης του προγράμματος "Φωτοβολταϊκά στις Στέγες".

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ: https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2024/09/FEK-2024-Tefxos-B-05074-downloaded-06_09_2024-.pdf